Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Fagblad om brannvern og sikkerhet

Fredede trehus opp i røyk

18. og 19. januar 2014 har brent seg inn i minnet hos Lærdals lokalbefolkning. For Leiv Thomas Faulkner står det igjen som natten da farsarven ble jevnet med jorden.

Lærdalsbrannen hadde naturkreftene mot seg ogjevnet det fredede huset med jorden på kun få timer. Foto: Elias Engevik

Leiv Thomas Faulkner mistet faren da han var 17, året før storbrannen skulle sluke 40 bygninger i den lille vestlandsbygda. Huset han nylig hadde arvet av faren, var det fredede Synneva Eris hus. Et nært 200 år gammelt trehus i bergensk empirestil, regnet for å være en nasjonal kulturskatt. Faulkner hadde ikke rukket å gå gjennom tingene etter faren en gang, og hadde ikke oversikt over hva som befant seg i huset faren hadde kjøpt en gang på 80-tallet. Selv bodde han på internat og levde som andre 18-åringer.

– Jeg husker jeg gikk opp i TV-stua og så branninfernoet i Lærdal på nyhetene, begynner han.

Faulkner var glad i bygda og syntes det var fælt at det brant, men bekymret seg lite for sitt eget hus som befant seg langt unna brannen.

– Så, utpå kvelden fikk jeg høre fra en nabo at det hadde spredd seg litt. Fortsatt flere hundre meter unna huset, og med en fotballbane imellom. Jeg la meg til å sove, men ble oppringt i firetida på natta. Da sa naboen at det brant i huset mitt.

Først i femtiden på morgenen løyet vinden, og brannmannskapene fra Lærdal og nærliggende kommuner fikk endelig kontroll på brannen. Da hadde 40 bygningar gått tapt, 17 boliger og 3 verneverdige bygg. Bare forsvarets helikoptre kretset over terrenget rundt Lærdalsøyri for å slokke flammerestene som hadde tatt seg oppover fjellsidene med vinden.

Alvoret inntraff
Bygda som Faulkner hadde fått et nært forhold til, var over alt i nyhetene. På et av oversiktsbildene på TV-skjermen, var det noe som manglet.

– Hustaket mitt var borte. Jeg prøvde å få tak i folk for å få oversikt, men antenna hadde blitt borte, og det var umulig å få tak i noen i Lærdal, sier Faulkner som sammen med en kompis satte seg i bilen for å reise til brannstedet.