Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Komfyrvakt

Tørrkoking eller tørrsteking på komfyr er årsak til altfor mange utrykninger for brannvesenet. Med komfyrvakt slår komfyren seg av før temperaturen på kokeplatene blir så høy at situasjonen blir farlig.

De fleste komfyrbranner inntreffer på dagtid, som et resultat av glemte gryter eller stekepanner med mat på varme kokeplater. Om natten er det ofte yngre berusede personer som sovner fra matlaging på komfyren.

Et krav i nye boliger

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger. Kravet kom i 2010 og gjelder også dersom det legges opp ny kurs til komfyr i eldre boliger. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Selv om man ikke omfattes av kravet anbefaler vi alle å ha komfyrvakt i hjemmet.

Komfyrvaktens oppgaver

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter, som enten er plassert bak komfyren eller i sikringsskapet. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på alarmen, gir sensoren signal til bryteren om å kutte strømmen til komfyren.

Ulike typer

Det finnes to ulike typer komfyrvakt. Den ene typen kobles til via ledning i stikkontakt. Den andre typen kobles til det faste elektriske anlegget. Komfyrvakter koster fra rundt 3500 kroner.

Sjekk produktmerking

For å sikre at komfyrvakter holder god kvalitet, er det laget en felles internasjonal norm som stiller en rekke krav til slike produkter. Normen heter NEK EN 50615. Sjekk merkingen på produktet eller spør i butikken om komfyrvakten du skal kjøpe er testet etter kravene i normen.

Montering

Komfyrvakter som skal plugges i stikkontakt kan du montere selv. Disse kjøper du enklest på nett, for eksempel i forsikringsselskapenes nettbutikker, direkte fra produsentene, eller hos elektronikkforhandlere. Komfyrvakter for fast tilkobling må monteres av en elektriker. Ofte kan du kjøpe slike komfyrvakter av installatøren. Husk å be om dokumentasjon på at produktet oppfyller kravene i normen.

Forsikringsrabatt

Noen forsikringsselskaper gir deg rabatt på forsikringspremien hvis du har installert en FG-godkjent komfyrvakt. Sjekk med ditt forsikringsselskap om dette gjelder for deg.

Kilder: DSB/Sikkerhverdag, Finans Norge