Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Ildstedet

Riktig fyring er avgjørende for å unngå pipebranner.

Ikke bruk for mye eller fuktig ved

Hvis du fyller ovnen med ved og fyrer med lite trekk, dannes det beksot i skorsteinen. Det samme skjer hvis du fyrer med fuktig ved. 
Beksot og tjære samler seg og pipa kan etter hvert ta fyr. Det kan skje etter bare noen få måneder med feil fyring.

Kun fyr med ved og tennbriketter. 

Ikke brenn juletrær, reklame, papp og julepapir. Juletrær kan bli en potensiell brannfelle. Treet er ferskt og har mye barnåler, noe som kan skape en eksplosiv brann som er vanskelig å kontrollere. 
Mye reklame og julepapir inneholder plast, og avgir giftige gasser. I tillegg blir plast til beksot på innsiden av skorsteinen som øker faren for pipebrann. Papp, papir og liknende brenner raskt og ved høy temperatur. Det brenner ikke rent.

Rengjør ovnen/peisen

Det er viktig å rengjøre og sjekke at pakninger rundt døren er i orden. Om pakningen er slitt eller ødelagt vil det trekke luft inn. Det gjør at det brenner dårligere. 
Tøm ovnen jevnlig for aske. Bruk en bøtte av metall til dette, og sett den på et brannsikkert underlag. Aske kan være brannfarlig i flere døgn, og selv om den både ser og kjennes kald ut kan den inneholde glør som kan blusse opp dersom det tilkommer oksygen.

Kjøpe ny ovn?

Nye rentbrennende ovner gir 30-50 prosent mer varme enn gamle ovner og de forurenser mye mindre. Nye ovner sparer dermed både lommeboka og miljøet. Før du kjøper ny ovn, tenk gjennom hvilket oppvarmingsbehov du har. De fleste klarer seg med ovner som gir effekt på 50-80 watt pr. kvadratmeter. Jo nyere hus, jo mindre effektbehov.

Sist oppdatert: 07.03.2022