Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Vær forsiktig med levende lys

Levende lys skaper kos og stemning, men bidrar også til økt brannfare. Bruk av åpen ild, for eksempel levende lys, er en av de mest vanlige årsakene til brann i bolig.

Gå aldri fra levende lys.

Den som tenner lyset bør ha ansvar for å slukke det. 

Styr unna brannfarlig pynt.

Levende lys og brennbare materialer er en farlig kombinasjon. Mose, drivved, kviter, kongler og andre tørre naturmaterialer tar fort fyr og brenner godt. Skal du pynte et bord så sett gjerne lyset i i et glass eller en lykt med god lufting. Da står lyset stødig og kommer ikke så lett bort i brennbare materialer.

Ha et brannsikkert underlag.

Sørg for at stearinlys står støtt og på materialer som ikke kan ta fyr. Brannsikre materialer kan for eksempel være metall, porselen, sand eller stein. Sett aldri tente lys direkte på duk, treplater eller annet underlag som kan begynne å brenne. 

Ha avstand mellom lysene.

Lys som plasseres nær hverandre kan smelte sammen og ta fyr. En avstand på omkring 10 centimeter er nok til at lysene ikke smelter i hverandre. Det gjelder også telys. 

Lykter, glass og figurer som skal huse tente lys må ha god lufting. Ellers kan stearinen bli for varm og ta fyr. Telys bør ha god kvalitet. Billige telys kan inneholde mye parafinvoks eller palmeolje som øker faren for oppflamming.

Ikke tenn levende lys i nærheten av trekk.

 Lys kan brenne fortere ned på grunn av trekk eller feil ved lyset.

Sørg for å ha god avstand fra lysets flamme til brennbare materialer som for eksempel gardiner og tremateriale.

LED-lys kan være et godt alternativ til levende lys med tanke på brannsikkerhet.