Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Tenker ikke på rømningsveier

Mange ferierende nordmenn ofrer ikke rømningsveiene en tanke når de besøker sportsarenaer, konsertlokaler, fornøyelsesparker og andre steder der mange mennesker samles. Nesten 1 av 3 sier de er mer oppmerksomme enn tidligere, blant annet som følge av terrorhendelser det siste året.

30 prosent orienterer seg ofte eller alltid om rømningsveier på sportsarenaer og i konsertlokaler, 26 prosent på flyplasser, 24 prosent på tog- og t-banestasjoner, og 18 prosent i fornøyelsesparker og museum. Dette viser tall fra Reiseundersøkelsen 2016, som TNS Gallup nylig har gjennomført for Europeiske Reiseforsikring.

Følg med på skiltene

- Ha alltid en plan B. Oppstår det brann eller andre hendelser som gjør det nødvendig å komme seg raskt ut, kan veien du kom inn være blokkert eller for langt unna. Bruk litt tid på å orientere deg når du er på et nytt sted første gang. Følg med på skiltene som markerer rømningsveier, oppfordrer assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

I Europa og deler av Asia er dette ofte de velkjente grønne skiltene med piktogrammet av en løpende person. I USA og en rekke andre land er det gjerne røde eller grønne skilt med teksten «Exit» eller tilsvarende på lokale språk som gjelder.

Bedre i hoteller

Det er i forbindelse med overnatting vi nordmenn er flinkest til å se etter rømningsveier. 58 prosent svarer at de leser sikkerhetsoppslag på hotellromdøren, og 45 prosent ser etter rømningsskilt i korridoren. Bare 4 prosent sier at de prøver fysisk ut en eller flere av rømningsveiene.

- Det kan lønne seg å ta en nærmere titt på hvilke alternative veier du har ut fra hotellrommet ditt. Ta for eksempel trappen i stedet for heisen, så blir du bedre kjent med bygget. Varsle alltid resepsjonen hvis du oppdager blokkerte rømningsveier, sier kommunikasjonssjef Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening.

Husk reiserøykvarsler

Mer enn hver fjerde har inntrykk av at hoteller i utlandet er dårligere brannsikret enn norske hoteller, men svært få tar konsekvensen av det. Kun 1 av 100 tar alltid med egen reiserøykvarsler på ferie, ifølge Reiseundersøkelsen.

- En reiserøykvarsler er en rimelig tilleggssikring som du enkelt får plass til i bagasjen. Selv om det er vanlig at overnattingssteder har brannalarmanlegg, kan du ikke være trygg på at alt fungerer som det skal overalt, påpeker Kleppe.

Gode råd når du sjekker inn på hotell

 • Les rømningsplanen og branninstruksen.
 • Oppsøk og gjør deg kjent med rømningsveiene.
 • Gjør deg kjent med hvor det finnes slokkeutstyr.
 • Reiser dere med barn, gjør en avtale om hvordan dere skal opptre ved brann.
 • Varsle resepsjonen hvis du finner blokkerte rømningsveier.
 • Plasser reiserøykvarsleren høyt i rommet, f.eks. på en hylle.

I tilfelle brann

 • Følg hotellets branninstruks og personalets anvisninger.
 • Bruk ikke heis.
 • Er rømningsveiene blokkert av røyk eller brann, vurder om det er tryggest å bli på hotellrommet til redningspersonell er på plass. Gi deg til kjenne via vindu eller balkong.

Gode råd om forsamlingslokaler og publikumssteder

(Sportsarenaer, konsertlokaler, fornøyelsesparker, museer, nattklubber, kjøpesentre, flyplasser, tog- og t-banestasjoner etc.)

 • Sjekk at lokalet har gode rømningsmuligheter i tilfelle en nødssituasjon.
 • Hold deg alltid orientert om nærmeste utgang.
 • Vurder å forlate lokalet hvis du opplever at folketrengselen blir så stor at det er vanskelig å ta seg fram.