Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Beskyttelsesbriller gir færre fyrverkeriskader

Antall personskader knyttet til bruk av fyrverkeri er kraftig redusert med forbudet mot pinneraketter som ble innført i 2008. Likevel fører uvettig bruk av fyrverkeri til rundt 50 personskader årlig i forbindelse med nyttårsfeiring.

- Fyrverkeri har betydelig sprengkraft og må behandles med varsomhet. Personer som skal håndtere fyrverkeri, bør i tillegg til å være edru, bruke beskyttelsesbriller for å unngå alvorlige øyeskader, sier kommunikasjonssjef Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening.

Forhandlere Brannvernforeningen har vært i kontakt med, forteller at folk er blitt flinkere til å etterspørre beskyttelsesbriller ved kjøp av fyrverkeri de senere årene. Slike briller følger enten med gratis, eller selges rimelig hos forhandlere av fyrverkeri.

- Vi skulle så gjerne slippe å se de årvisse TV-bildene første nyttårsdag av personer med til dels svært alvorlige skader på øyne, ansikt og hender, poengterer Kleppe.

I tillegg til å benytte beskyttelsesbriller bør alle som kjøper fyrverkeri søke råd hos forhandleren om hvordan de innkjøpte fyrverkeriproduktene kan håndteres på en trygg måte. Før oppskyting bør man dessuten ha lest bruksanvisningen og sikkerhetsreglene nøye.

Fyrverkeribransjen er langt bedre faglig rustet enn før. I 2010 innførte myndighetene krav om kurs og sertifisering, både av forhandlere og profesjonelle pyroteknikere. På oppdrag fra DSB har Norsk brannvernforening sertifisert nærmere 7000 forhandlere de siste seks årene.

- Skal vi klare å forebygge personskader og branner knyttet til bruk av fyrverkeri, er det viktig at publikum benytter seg av bransjens fagkunnskap og følger forhandlernes råd, presiserer Kleppe.

Håvard Kleppe

hk@brannvernforeningen.no
M: 95819692