Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Advarer mot bruk av stormkjøkken med rødsprit

Hvert år skades flere personer i Norge som følge av ulykker med stormkjøkken som bruker rødsprit. Dette er høyaktuelt i disse dager, hvor mange skoleklasser og speidergrupper benytter slike stormkjøkken på tur i skog og mark. Norsk forening for brannskadde og Norsk brannvernforening advarer nå mot bruk av stormkjøkken med rødsprit på tur.

Jessica Subi (15) fra Bergen opplevde å bli brannskadet av rødsprit på speidertur da hun var 9 år gammel. Foto: Privat.

Sist mandag skjedde det nok en gang. Da var 90 skoleelever fra Kristiansand på tur. Der ble en 16 år gammel gutt alvorlig brannskadet i en ulykke forårsaket av et rødspritdrevet stormkjøkken. Gutten er i dag heldigvis utenfor livsfare, og har ikke fått skader i ansiktet.

-Dessverre blir mange mennesker brannskadet i slike ulykker her i landet hvert eneste år. Derfor advarer vi mot bruk av slike stormkjøkken. Det enkleste tiltaket mot slike ulykker er å avskaffe alle stormkjøkken som bruker rødsprit, sier Kenneth Wangen, leder av Norsk forening for brannskadde (NFFB). Ulykkene inntreffer ofte som følge av lite kjennskap til hvordan man bruker utstyret riktig. Det er spesielt aktuelt for skoler, speidere og andre hvor det ikke er faste brukere, sier Wangen.

-Vi vet at i underkant av 15000 personer i Norge brannskades hvert år, hvorav 1000  alvorlig. Felles for de fleste slike brannskader er at de med letthet kunne vært unngått. Det å etablere enkle og aktsomme rutiner vil forebygge de fleste slike ulykker, sier Tor Erik Skaar, informasjonsrådgiver i Norsk brannvernforening (NBF). Derfor jobber vi sammen med NFFB i prosjektet Sky ilden for å forebygge brannskader. Ved å sette fokus på dette, vil vi forhåpentlig i fellesskap bidra til at det blir færre slike ulykker i fremtiden, fremholder Skaar.

Generelle tips om hvordan unngå brannskade:

 • Ikke la små barn oppholde seg ved en komfyr som er i bruk.
 • La kjelehåndtak peke innover.
 • Monter barnesikring på stikkontakter.
 • Pass på å avgrense barns tilgang til peis og andre ting med varme overflater.
 • Ikke ha duker på bordet som barn lett kan dra i. Tenk på plassering av stearinlys og varme drikker i forhold til barns rekkevidde.
 • Vær bevisst på hvor og hvordan du løfter og bærer te/kaffe og varme gryter. Ikke gjør dette direkte over eller i nærhet av barn.
 • Vær ekstra oppmerksom ved amming.
 • Pass på at barn ikke kan tappe brennhett vann fra krana. Juster gjerne ned temperaturen på vannet fra berederen.
 • Oppbevar fyrtøy på en trygg måte.
 • Bensin må aldri brukes som tennvæske.
 • Etterfyll ikke rødsprit på et apparat som akkurat har vært i bruk.

Førstehjelp ved alle brannskader:

Kjøl med ca 20 graders vann i 20 minutter. Dekk til resten av kroppen med tepper eller lignende for å holde pasienten varm.

Ring 113 ved mistanke om alvorlig brannskade. Se og observer nøye. Brannskader kan se ufarlig ut rett etter en ulykke.

Etter kjøling, dekk til det utsatte området med bandasjer/håndklær. Plasfolie(gladpack) er også et godt alternativ. Ikke bruk kremer (aloe vera) rett etter en skade.

Kontaktpersoner for media:

Kenneth Wangen, utrykningsleder i Nedre Romerike brann og redningsvesen, og leder av NFFB.
Telefon : 918 25 036

Tor Erik Skaar, prosjektleder Sky Ilden og informasjonsrådgiver i NBF.
Telefon 917 24 306