Historisk lav dødsbrannstatistikk

Bare 22 personer var registrert omkommet i branner her i landet ved inngangen til desember. Det betyr at årets dødsbrannstatistikk kan bli historisk lav.

Foto: Vichni/Shutterstock

– 2017 har så langt vist en gledelig utvikling med usedvanlig få omkomne i brann. Hvis vi unngår katastrofebranner frem mot nyttår kan årets dødsbrannstatistikk bli rekordlav, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Statistisk sett har desember og januar gjerne vært de verste brannmånedene. Ikke minst har de to siste ukene av desember vært preget av mange boligbranner.

– Også for sistnevnte periode har vi sett en positiv utvikling med færre boligbranner og færre omkomne i brann. Det skal alle som driver brannforebyggende arbeid, ikke minst våre lokale brannvesen ha en god del av æren for, poengterer Søtorp.

Han minner likevel om at brannfellene er der, ikke minst som følge av forberedelser og feiring av jul og nyttår. Han peker på matlaging på komfyr og bruk av bar ild, for eksempel levende lys, som de vanligste årsakene til boligbranner i desember.

– Det skal forholdsvis enkle grep til for å unngå disse brannfellene, poengterer Søtorp og henviser til Brannvernforeningens egne websider med gode råd for brannvern i hjemmet.

– Ettersom eldre personer er overrepresentert på dødsbrannstatistikken, bør pårørende vie brannsikkerheten for denne gruppen litt ekstra oppmerksomhet nå i desember, fremholder Søtorp.

Les også:

Gode råd om brannvern i hjemmet
Gode råd om brannsikkerhet i forbindelse med jul og nyttår