Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Skogbrannberedskapen satt på prøve

Skogbrannberedskapen har vært satt på prøve en rekke steder i Sør-Norge i helgen. Det har vært skog- og lyngbranner både i Rogaland, Sogn og Fjordane, Akershus og Trøndelag.

Foto: Oslo brann- og redningsetat

-At antallet branner i skog og utmark har økt betydelig de siste dagene kommer ikke som noen stor overraskelse. Skogbrannfaren er ikke blitt mindre ekstrem i løpet av helgen, påpeker administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

I Rogaland var det flere skogbranner i løpet av helgen. Den mest omfattende startet søndag morgen på øya Ombo i Ryfylke. I tillegg til mannskaper fra brannvesen og Sivilforsvaret måtte tre skogbrannhelikoptere settes inn i slokkearbeidet for å få kontroll på brannen. Mandag formiddag drev mannskaper fra brannvesenet fortsatt etterslokking.

Et skogbrannhelikopter samt mannskaper fra Sivilforsvaret måtte også bistå i slokkearbeidet ved en skogbrann i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordanene søndag. Også der drev brannvesenet med etterslokking mandag. Brannvesen, Sivilforsvaret og et skogbrannhelikopter måtte også i sving for å slokke en skogbrann i Lommedalen i Akershus. Her meldte brannvesenet at brannen var under kontroll sent søndag kveld. Samme dag brant det også i terrenget i Årvika i Åsenfjorden i Trøndelag. Også her ble det rekvirert bistand fra helikopter i forbindelse med slokkearbeidet.

-At skogbrannberedskapen har vist seg å fungere godt ved håndtering av helgens branner må ikke bli en sovepute for folk. Så lenge det tørre været holder seg må vi kort og godt la være å gjøre opp ild utendørs, fremholder Søtorp.