Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Ekstrem skogbrannfare i Sør-Norge

Skogbrannfaren er nå svært stor i store deler Sør-Norge. Og den er neppe over med det første. Meteorologene melder om fortsatt varmt og tørt vær frem til utløpet av mai.

Foto: Shutterstock

Sommervær med sol og varme den siste tiden har allerede ført til flere skog- og gressbranner i Sør-Norge. Brannfaren er nå svært høy fra Trøndelag i nord til Agderfylkene i sør.

-Før vi eventuelt får en god nedbørsperiode i Sør- og Midt-Norge bør folk her avstå fra å gjøre opp ild utendørs, advarer administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Han minner om det i tidsrommet 15. april til 15. september er forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen.

-Selv om Forskrift om brannforebygging fra 2016 gir rom for skjønn når det gjelder å gjøre opp ild utendørs, tilsier de naturmessige forholdene i Sør-Norge akkurat nå at man etterlever forbudet. Det gjelder også bruk av engangsgriller, understreker Søtorp.

Han påpeker at alle har et selvstendig ansvar for å vurdere brannrisikoen. Samtidig bør man til enhver tid holde seg oppdatert om hva som gjelder av lokale bestemmelser i egen kommune for bålbrenning og andre aktiviteter som medfører bruk av åpen ild utendørs.

Stor skogbrannøvelse
Telemark er et av fylkene hvor skogbrannfaren nå er svært høy. Der er det nylig gjennomført en stor skogbrannøvelse i et område på grensen mellom Notodden og Tinn kommune. Med på øvelsen var både den lokale redningssentralen (RSE), Sivilforsvaret, skogbrannhelikopter, skogbrannfly samt brannmannskaper fra Notodden og Tinn.

-For å kunne bekjempe skogbranner før de kommer helt ut av kontroll er det viktig at alle involverte instanser er godt trent på hva de skal gjøre. Derfor er det både nyttig og viktig å øve denne type samvirke med jevne mellomrom, mener Søtorp.

Flere enn Notodden og Tinn kommuner kan ifølge Søtorp ha grunn til å ta frem og øve på skogbrannplanene som de skal ha utarbeidet, basert på egne risiko- og sårbarhetsanalyser.

-Beredskapsplaner for skogbrann er ikke mye verdt om de blir liggende som papirtigere i en skrivebordsskuff, fremholder Søtorp.