Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Ha en brannsikker sommer!

Boliger brenner også om sommeren når varmeovnene er avslått, peisen står bare til pynt og juletrebelysningen ligger trygt nedpakket. Her er brannfellene du skal være mest obs på i sommer.

Foto: Shutterstock

-Komfyren er en brannfelle året rundt. Nær halvparten av brannutrykningene skyldes branner og branntilløp som starter på komfyren. Årsakene kan være glemte gryter, overopphetet matolje eller svartsvidd pizza i ovnen, opplyser kommunikasjonssjef Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening.

Hans viktigste råd til folk som kokkelerer på kjøkkenet, er å stå ved komfyren så lenge platene står på fullt. Når plater skrus ned er det smart å sette på tidsuret på mobiltelefonen i påvente av at maten skal bli klar.

-Vi anbefaler komfyrvakt, også om du ikke er av den glemsomme typen. Komfyrvakten varsler og bryter strømmen til komfyren hvis varmen blir for sterk, forklarer Kleppe.

I tillegg til komfyrvett ber han folk vise forsiktighet ved bruk av elektriske innretninger med batterier som krever lading. Selv om ladebranner og batterieksplosjoner ikke skjer veldig ofte, er det grunn til å være på vakt. Batterier som er utsatt for skade eller fukt har vist seg å være ekstra utsatt.

-Sørg for at lading skjer på steder uten mye brennbart rundt, i et rom der det finnes røykvarsler. Unngå lading mens du sover. Pass på at ladere og transformatorer ikke tildekkes av klær, dyner og annet som hindrer god lufttilførsel, advarer Kleppe.

Strømforbruket i boliger er mindre om sommeren enn om vinteren. Likevel oppstår det el-branner i boliger også sommerstid. Det kan skyldes slitasje, skader eller feil på elektriske komponenter. Rådet er derfor å hold et øye med sikringsskap, ledninger, kontakter og brytere. 

-Oppdager du varmgang, svimerker eller unormal svilukt, er det fornuftig å kontakte en godkjent installatør for en sjekk av el-anlegget. Vær ekstra obs etter tordenvær. Etter lynnedslag kan overspenninger i strømnettet føre til skader man kanskje ikke merker med en gang, sier Kleppe.

Sommermånedene er høysesong for grilling, enten man sverger til gass, kull eller engangsgrill. Ved bruk av gassgrill, er det viktig å passe på at slanger og koblinger holder tett. Gasslangen bør byttes hvert andre eller tredje år. Gassbeholderen må plasseres med litt avstand til selve grillen, slik at fett ikke kan dryppe ned på den. Ved bruk av kullgrill, må man passe på at den plasseres stødig og med god avstand til brennbart materiale. Vent noen dager før du kaster aske fra grillen i søppelet.

-Ved grilling utendørs er det viktig å følge de kommunale bestemmelsene som gjelder til enhver tid. Bor du i borettslag er det dessuten viktig å følge husordensreglene dersom disse har egne bestemmelser om grilling, sier Kleppe.

Kommunikasjonssjefen minner samtidig om at personer som kommer i nærkontakt med grill, bål eller andre varmekilder kan pådra seg alvorlige brannskader. Sjansene for dette øker ved uforsiktig bruk av brennbar væske i kombinasjon med åpen flamme. Ved brannskade på person vil hurtig og riktig førstehjelp forebygge alvorlige senskader. Rådet er å kjøle ned brannskaden med 20 graders vann i 20 minutter. Ved mistanke om alvorlig brannskade bør man ringe nødnummer 113 for hjelp.