Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Opptil 10 000 studenter mangler røykvarsler

I disse dager er det studiestart for vel 300.000 studenter ved universiteter og høgskoler landet rundt. Mange flytter i egen bolig for første gang og er ikke vant til å tenke på egen brannsikkerhet. Opptil 10 000 studenter har ikke røykvarsler i boligen sin, viser en undersøkelse.

Foto: Shutterstock

–Røykvarslere redder mange liv hvert eneste år i Norge, og er kanskje derfor den viktigste sikkerhetsinnretningen man har i en bolig. Vårt råd til alle landets studenter er å sjekke at det finnes minst 1 fungerende røykvarsler der man bor. Er det et sted med mange rom og flere etasjer, må man ha flere, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening. -Om man oppdager at man ikke har fungerende røykvarslere, må huseier informeres om dette omgående, understreker han.

Mangler slokkeutstyr

I undersøkelsen, som er gjennomført av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring, kommer det også frem at nær en av fem studenter bor i en bolig uten slokkeutstyr eller uten å vite hvor det er. Én av fire studenter har kun en rømningsvei eller de vet ikke om flere.

– Dessverre tilbys mange studenter utleieboliger som ikke er godkjent. Det kan være kjellere og loft som er bygget om uten at det foreligger en nødvending godkjenning. Noen av disse boligene kan være potensielle brannfeller. Det er huseiers ansvar at boligen fremstår som brannsikker med fungerende røykvarslere, godkjent slokkeutstyr, og adgang til rømningsveier. Vi anbefaler at studenter og leietakere tar en prat med huseier om dette, sier Søtorp.

Advarer mot pizzabranner

I fjor omkom 26 personer i brann, mens nær 500 ble fysisk skadd, 21 alvorlig. Langt over halvparten av brannene startet på kjøkkenet ved komfyren, viser tall fra DSB. Bergen brannvesen rykker ut til en studentbolig én gang i uken, som følge av matlaging.

– Studenter pleier gjerne sette på en frossen pizza når de kommer hjem sent. Så sovner man eller glemmer den. Brannvesenet rykker ofte ut til såkalte «pizzabranner». Det ender som regel godt, ofte takket være en røykvarsler som alarmerer beboerne. Å lage nattmat hjemme på komfyren kombinert med alkohol er ikke ufarlig. Kjøp heller ferdig nattmat på veien hjem, det er langt tryggere, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring.

Studentkampanje

Mange brannvesen har i disse dager aktiviteter rettet mot studenter som en del av en landsdekkende, forebyggende kampanje. Bak kampanjen står Norsk brannvernforening, Tryg Forsikring, samt nærmere 30 brannvesen i typiske studieområder. Bakgrunnen for denne årlige kampanjen er undersøkelsen fra 2014 som avdekket alvorlige forhold knyttet til studenters adferd, bevissthet og kunnskap om grunnleggende brannsikkerhet. Den viste også at det er mange utleiere som slurver med sikkerheten.

Spørreundersøkelsen innbefattet 4836 respondenter, alle studenter. 85 prosent av de spurte var i alderen 20 til 29 år. Over 90 prosent var studenter ved Universiteter og Høgskoler. Vel 70 prosent var leietakere, og 43 prosent av disse leide privat sammen med andre.

Student? Dette bør du sjekke når du flytter inn:

  • Se til at det er minst én røykvarsler i hver etasje, og test at de virker.
  • Alarmen skal høres på oppholdsrom og soverom selv om dørene er igjen.
  • Kjøp omså din egen røykvarsler som du kan ha der du pleier å sove.
  • Gjør deg kjent med rømningsveiene, og sørg for at minst to er ryddet og ikke blokkert.
  • Sjekk om det er slokkeutstyr i nærheten, og gjør deg kjent med hvordan de virker.
  • Arranger en brannøvelse slik at alle beboerne er kjent med rømningsveiene og har prøvd de.