Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Medieklipp 12. september

Stor fisketråler reddet etter brann, lading av mobilen kan bli tryggere med ny type batteri og mer penger til oppgradering av tunneler neste år. Dette er saker i dagens medieklipp.

Fisketråler reddet etter brann

Hovedredningssentralen fikk melding om brann i maskinrommet på fisketråleren Langenes klokken 15.03 tirsdag. Raskt ble 14 av de 20 personene om bord evakuert med helikopter, men fordi fartøyet rundt klokken 19 begynte å ta inn vann, ble seks personer værende om bord. To personer har blitt værende på Langenes utover kvelden og natten i et forsøk på å redde fartøyet. Klokken 4 natt til onsdag melder HRS at kystvaktskipet Sortland har begynt å slepe fisketråleren til land. Ingen personer ble skadd i brannen, skriver Romsdals Budstikke.

Ny type batteri gir tryggere mobillading

Ein ny type batteri kan redusere brannfaren til ein brøkdel. Eit gjennombrot, meiner forskarane ved Institutt for energiteknikk (IFE). Dei stå bak det nye Litium-ion-batteriet. Den største sikkerhetsrisikoen i dagens batterier er den såkalte elektrolytten, en svært brennbar væske som leder Li-ioner mellom elektrodene inni batteriet. Det har vært gjort mange forsøk internasjonalt på å bytte ut den flytende elektrolytten med et stoff som ikke er brennbart. Men så langt har dette gitt dårligere ledeevne og dermed mindre effekt i batteriene. Det er blant annet denne gåten IFE-forskerne nå tror de har løst, skriver NTB i en sak gjengitt av Fredrikstad Blad.

Mer penger til tryggere tunneler

Regjeringen vil øke bevilgningene til veivedlikehold med 400 millioner kroner neste år. Det meste skal gå til å oppgradere tunneler. Blant større tunneler under oppgradering er Nordbytunnelen ved Tusenfryd. Siden mars i fjor har denne tunnelen vært stengt i kortere eller lengre perioder. De eksisterende platene i tunnelen er ikke brannsikre i dag, så nå skal de blant annet bygges opp på nytt og påføres sprøytebetong, skriver NRK.no.