Cowboy med sans for HMS

I Sørmarka utenfor Oslo står Joar Førde og venter på et smell. Det har han gjort før, blant andre sammen med kompis og skytebas Lothepus i TV-serien Fjorden Cowboys. Nå skal han fyre av noen luftbomber og fargelegge himmelen.

Sammen med 12 andre er Joar Førde på kurs for pyroteknikere kategori 4 i regi av Norsk brannvernforening. Det handler om såkalt displayfyrverkeri eller profesjonelt fyrverkeri.

I snart to dager har de sittet på skolebenken ved Sørmarka kurs- og konferansesenter. Nå har cowboyen fra Sørfjorden i Hardanger fordøyet teorien og er klar til å håndfyre en 75 millimeter luftbombe av typen sølvpalme. Etter å ha «putlet» med krutt og raketter siden barndommen er han ingen nybegynner.

-Det handler vel snarere om å få det inn i lovlige former, sier cowboyen og gliser bredt.

Luftbombene han skal avfyre er plassert i fem solide glassfiberrør eller mortere som holdes sammen av en treramme. Fra et av rørene trekker han opp en pose med eksplosivt innhold som skal skape magisk lys på himmelen.

-Dette er selve godteposen, forklarer Førde og holder et lite miniforedrag om begreper som hurtiglunte, løfteladning, bristeladning og forsinker.

Strenge sikkerhetskrav

Før kursdeltakerne kan starte oppskyting av fyrverkeri går gruppeinstruktør Kim Hanshaugen fra firmaet Pyro-tech gjennom en sjekkliste med sikkerhetstiltak. Det handler blant annet om sperrebånd for en sikkerhetssone på 100 meter. Førstehjelpsutstyr skal være på plass og brannvakter med håndslokkere blir utplassert. Det samme gjelder vakter som skal hindre tilfeldig forbipasserende å gå innenfor sikkerhetssonen.

-Det gjelder om å ha HMS’n på stell. Forberedelsene er det aller viktigste ved oppskyting av fyrverkeri. Med hastverk og slurv kan det fort gå til helvete i stedet for til himmels, poengterer den ene halvdelen av Fjorden Cowboys.

-Hva er det som kan gå galt?

-Noe av det verste som kan skje er at ladningen går av inne i røret. Det som på fagspråket kalles rørsprengning. Da gjelder det å være på god avstand med alt du har av kroppsdeler, understreker Førde.

Til himmels

Nå går det i hvert fall til himmels. En etter en fyker luftbombene til værs og danner palmer av sølv, gull og andre farger på himmelhvelvingen.

-Dette er nesten like deilig som å sprenge fjell og langt mer moro enn å sende e-post, kvitterer mannen som til daglig er selvstendig næringsdrivende med salg av bilrekvisita hjemme i Odda. I tillegg har han en sentral rolle i tv-serien Fjorden Cowboys sammen med barndomskameraten Leif Einar Lothe, best kjent som Lothepus. Etter å ha vært sendt på TV2 Zebra siden 2014 er den prisbelønte dokusåpen nå inne i sin siste sesong.

-Det har blitt mange sprell og mye moro. Og selv om Fjorden Cowboys snart er historie skal ikke tv-titterne føle seg trygge på at vi er det. Ukrutt fra Hardanger forgår ikke så lett, fastslår hardingen.

Ingen eksamensnerver

Innhyllet i kruttrøyk forklarer han at det kreves 10 godkjente oppskytinger i tillegg til bestått eksamen for å få kompetansebevis.

-Det er eksamen i morgen. Er du nervøs?
Han tygger på spørsmålet og virker nærmest vantro. Over ham er den høstmørke himmelen omgjort til et fargesprakende inferno. Pyro-tech skyter finale til ære for kursdeltakerne.

-Vi hardinger er ikke kjent for å være spesielt skvetne. Så eksamensnerver får du spørre noen andre om, kommer det lakonisk fra cowboyen.

Videoopptak: Simen Bjørvik-Hagen