Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Én av tre studenter vet ikke om røykvarsleren virker

Nå er det studiestart for vel 300.000 studenter ved universiteter og høgskoler landet rundt. Mange flytter i egen bolig for første gang og er ikke vant til å tenke på egen brannsikkerhet. En spørreundersøkelse viser at så mange som én av tre studenter ikke vet om røykvarsleren virker.

– Selv om det er utleier som har det overordnede ansvaret for brannsikkerheten, må studenten likevel sørge for sin egen sikkerhet og sjekke at røykvarsler, slokkeutstyr og rømningsveier er på stell. Be gjerne om en demonstrasjon av dette allerede på visning, og i hvert fall når du får nøkkelen til boligen. Vi forstår at det ikke er brannsikkerhet som står øverst på ønskelisten når studenter er på boligjakt, men vi oppfordrer likevel til å bruke noen minutter ekstra på å sjekke at boligen de velger faktisk er trygg å bo i, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

 Kjøkkenet farligst

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap rykket brann- og redningsvesenet ut til 3537 branner i private hjem i fjor. Over halvparten av alle boligbrannene startet på kjøkkenet. I blokkleiligheter er tallet enda høyere, her startet hele tre av fire branner på kjøkkenet. Oslo er fylket med klart flest branntilløp på komfyren per innbygger.

– Dessverre ser vi mange eksempler på at studenter setter på en frossen pizza når de kommer hjem sent. Så sovner man eller glemmer den. Brannvesenet rykker ofte ut til slike «pizzabranner». Heldigvis går det stort sett bra, ofte takket være en røykvarsler som slår ut. Men å lage nattmat etter å ha konsumert alkohol er en farlig kombinasjon. Kjøp heller nattmaten på veien hjem, det er langt tryggere, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring.

 Sjekkliste for studenter

  • Sjekk at det er minst én røykvarsler i hver etasje, og test at de virker. Alarmen skal høres godt på oppholdsrom og soverom selv om dørene er igjen.
  • Gjør deg kjent med rømningsveiene. Du skal ha minimum 2 stk. Sjekk at de er tilgjengelige og ikke blokkert.
  • Sjekk hvor det er slokkeutstyr og gjør deg kjent med hvordan de virker.
  • Ikke lag nattmat på komfyren når du er trøtt eller påvirket.

Om noe av dette ikke er som det skal være, ta kontakt med utleier for utbedring.

 Studentkampanje

Nå i disse dager har i overkant av 20 brannvesen aktiviteter rundt om på de typiske studiestedene i Norge. Dette skjer som en del av en landsdekkende forebyggende kampanje. Bak kampanjen står Norsk brannvernforening, Tryg Forsikring, samt de deltagende brannvesen.

Bakgrunnen for den årlige kampanjen er en undersøkelse fra 2014 som avdekket alvorlige forhold knyttet til studenters adferd, bevissthet og kunnskap rundt grunnleggende brannsikkerhet. Den avdekket også at mange utleiere slurver med brannsikkerheten.

Spørreundersøkelsen er gjennomført av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring tilbake i 2014. Det er grunn til å tro at funnene fra 2014 ikke avviker vesentlig med dagens situasjon. En ny undersøkelse gjennomføres i forbindelse med studiestart nå i disse dager.