Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Advarer studenter mot brannfeller

Vel 300.000 studenter ved Universiteter og Høgskoler landet rundt har nylig startet studiene. Mange flytter i egen bolig for første gang, og få er vant til å tenke på egen brannsikkerhet.

Når du flytter hjemmefra er det mye du må ta ansvar for selv – også din egen sikkerhet. Foto: Shutterstock

-Brannsikkerhet er neppe det første en student tenker på når man flytter hjemmefra, men det er viktig å være kritisk til hva man leier. Det er huseiers ansvar at fungerende røykvarsler er installert og at godkjent slokkeutstyr er tilgjengelig. Test gjerne røykvarslerne allerede på visning. Den skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

-Mange studenter er utelukkende opptatt av å få seg et krypinn noenlunde nær studiestedet. Bevisstheten rundt dette med brannsikkerhet er generelt lav, og dette gjør at en del havner opp i ikke godkjente eller egnete boliger, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening. 

- Derfor går vi nå sammen med Tryg Forsikring om en digital informasjonskampanje rettet mot studenter i høst. Her legger vi vekt på å øke bevisstheten på grunnleggende brannsikkerhet som røykvarsler, rømningsvei og slokkeutstyr, understreker Søtorp.

Informasjonskampanjen myntet på studenter vil på grunn av smittesituasjonen være heldigital i år. Det innebærer blant annet små filmsnutter med praktiske tips som formidles via sosiale medier. Mange brannvesen vil også bidra med å spre informasjonen til studenter i sitt område.

Sjekkliste for studenter

  • Se til at det er minst én røykvarsler i hver etasje, og test at de virker.
  • Alarmen skal høres på oppholdsrom og soverom selv om dørene er igjen.
    Sørg gjerne for en røykvarsler til soverommet ditt for egen sikkerhet.
  • Gjør deg kjent med rømningsveiene, og sørg for at minst to er ryddet og ikke blokkert.
  • Sjekk hvor om det er slokkeutstyr i nærheten, og gjør deg kjent med hvordan de virker.
  • Arranger en brannøvelse slik at alle beboerne er kjent med rømningsveiene og har prøvd de.
  • Det er lurt å ta en prat med utleier om brannsikkerheten der du bor.