Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Vedfyringens dag 2. oktober

Høst er høysesong for kos og hygge rundt ildstedet, enten det er ute i skog og mark eller inne i vår egen stue. I dag 2. oktober markeres Vedfyringens dag for andre gang. Å fyre med ved gir oss varme, ro og god atmosfære.

Bli med på båltimen i kveld, 2. oktober, mellom 20.00 og 21.00. Foto: Shutterstock

Før du fyrer opp i peisen er det viktig å rengjøre og sjekke at pakninger rundt døren og stein/ plater inne i ovnen ikke er slitt eller ødelagt.

-Er pakningen rundt døren slitt eller ødelagt vil det trekke luft inn. Da får du dårlig forbrenning. Derfor er viktig å sjekke at pakningen er i orden. Ovnen bør i tillegg tømmes jevnlig for aske. Til dette bør du bruke en bøtte av metall som settes på et brannsikkert underlag. Dette er viktig da aske kan være brannfarlig i flere døgn, sier Tom Erik Galambos i Norsk brannvernforening. 

Fyr riktig
Fyrer du riktig reduserer du risikoen for sot- og pipebrann, i tillegg til at det også gir mindre slitasje, vedlikehold, og lokal forurensing.

-Måten å fyre på kan variere med ulike ovnstyper. Derfor er det lurt å lese produsentens fyringsinstrukts. Vær obs på at det kun skal fyres med ved og opptenningsbriketter i en vedovn. Andre ting som plast, søppel, kartong og impregnert materialer skal man ikke fyre med. Da kan temperaturen fort bli for høy og skade ildstedet, påpeker Galambos.

Bli med på båltimen
I forbindelse med Vedfyringens dag oppfordrer vi ildentusiaster over hele landet til å bli med på båltimen mellom 20.00 og 21.00. Om det er ute i naturen, eller foran peisen, bli med å tilbringe litt tid foran de lune flammene og stenge ute all annen påvirkning for en times tid.

Enten du er på høstferie, til fjells eller hjemme, har fri eller har lange arbeidsdager - bli med og marker dagen! Samle familie eller venner foran peisen på kvelden. Lag mat på åpen ild. Nyt bålet og sjeleroen det gir, og kjenn at høsten – den er faktisk ganske fin den også.

God vedfyringsdag!

Sist oppdatert: 02.10.2020
Publisert: 02.10.2020