Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

6 viktige huskeregler for sikker bruk av skjøteledning

Skjøteledning er ufarlig ved riktig bruk, men det er mange som bruker dem på feil måte.

I 2020 registrerte brannstatistikk.no 648 bygningsbranner som antas å ha startet av el-årsak. Her er feil bruk av skjøteledninger en del av årsaksbildet. Skjøteledninger er veldig praktiske og ofte en løsning som kan forenkle hverdagen. Sikkerhet skal alltid være første prioritet når det gjelder elektronikk, men man kan finne mange kreative løsninger for skjøteledninger som kan potensielt være brannfeller. Følg disse huskereglene for å gjøre hjemmet og kontoret tryggere og unngå brannfare. 

 1. Sjekk at ledningen er uten skader
  Før skjøteledningen tas i bruk bør man gå over ledningen og se at den er hel og i orden.  
 2. Unngå skjøteledningskrøll
  Unngå å bruke for lange skjøteledninger (ledningskveiler). Ledninger som ligger i kveil kan bli varme.
 3. Skjøteledninger skal aldri seriekobles
  Ikke legg flere skjøteledninger etter hverandre. Seriekobling kan øke temperaturen som igjen kan få kontakten til å smelte. 
 4. Ikke belast skjøteledningen med mer enn 1000 watt
  Apparater som for eksempel panelovner og hvitevarer trekker mye strøm og kan føre til at skjøteledningen blir varm, og sannsynligheten for at det kan ta fyr blir større. Disse apparatene bør kobles rett i veggen. Det finnes unntak. Sjekk hva skjøteledningen din er laget for å tåle, før du bruker den.
 5. Hold ledningen ren og fri for støv
  Ikke la ledningen ligge i dørsprekker eller andre steder hvor den kan bli skadet eller samle støv. Støv i skjøteledningen kan øke temperaturen i ledningen og kontakten, som igjen kan føre til brann. 
 6. Kast ødelagte skjøteledninger
  Kast skjøteledningen hvis den blir skadet eller bærer preg av aldring. Tegn på dette kan være sprø, misfarget plast, eller gnister fra støpsel.