Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Advarer om skogbrannfare

Torsdag skjedde en dramatisk gressbrann i Øygarden utenfor Bergen som krevde store slokkeressurser nasjonalt og regionalt. Det er stor skogbrannfare flere steder i landet, og Norsk brannvernforening ber alle om å ta bålforbudet på alvor.

Fra en skogbrannøvelse i 2018 med skogbrannhelikopter. Foto: Kim Haugen

– Brannen på Sotra i Øygarden er et eksempel på hvordan branner i naturen kan binde opp store ressurser til slokkearbeid. Dette har vi alle et ansvar for å unngå. Vi minner om det nasjonale bålforbudet og ber alle la være å tenne bål eller på annen måte risikere brann, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Det nasjonale bålforbudet gjelder fra 15. april til 15. september. Da er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. I perioder med tørke i naturen kan et lite bål fort utvikle seg til en stor skogbrann. 

– Det gjelder også bruk av engangsgrill. Generelt mener vi at engangsgrill er et lite egnet produkt for bruk i skog og mark, både på grunn av brannfaren og hensynet til miljøet. Under sånne forhold skal det bare en ørliten gnist til før naturen står i lys lue. Særlig om det blåser i tillegg, påpeker Søtorp.

– Selv om Forskrift om brannforebygging gir rom for skjønn når det gjelder å gjøre opp ild utendørs, tilsier de naturmessige forholdene i store deler av landet akkurat nå at man etterlever forbudet, understreker han.

Søtorp påpeker at alle har et selvstendig ansvar for å vurdere brannrisikoen. Samtidig bør man til enhver tid holde seg oppdatert om hva som gjelder av lokale bestemmelser i egen kommune for bålbrenning og andre aktiviteter som medfører bruk av åpen ild utendørs.

Den høye temperaturen og tørt terreng gjør at skogbrannindeksen viser gult og oransje i de fleste fylkene i hele landet. Særlig Nord-Norge og hele vestkysten har blitt varslet om lokal gress- og lyngbrannfare. 

Skogbrannvett-reglene:

  • Respekter det nasjonale bålforbudet 15. april til 15. september
    Ikke tenn bål i skog og utmark i denne perioden.
  • Gjør deg kjent med skogbrannvarselet og lokale forbud før du gjør opp ild.  
  • Gjør trygge bålvalg, unngå brannfarlig terreng og ta hensyn til vindforhold.  
  • Vær forsiktig når du gjør opp ild i naturen, selv på korte turer.  
  • La aldri bålet være alene.  
  • Husk at et bål kan gi gnister, glør og ulmende røtter under bakken, selv når du tror ilden er slokket. 
  • Varsle i tide. Vit alltid hvor du er, og ring nødnummer 110 ved ild ute av kontroll.  
  • Det er ingen skam å droppe grillpølsa; spis maten kald om nødvendig.