Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Ny farevarsling for skogbrann

Meteorologisk Institutt har utviklet en ny og bedre metode for å beregne skogbrannfare. Den nye skogbrannfareindeksen er finansiert av DSB. Metoden gjør det mulig å varsle skogbrann raskere slik at skadeomfanget blir mindre enn tidligere.

Foto: Shutterstock

– Mens vi tidligere kun hadde 100 punkter med skogbrannfareindeks, dekker vi nå hele landet. Vi bruker de beste analyser og prognoser vi har tilgjengelig, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad i en nyhetssak på DSB siner hjemmesider. 

Den nye modellen tar hensyn til temperatur, luftfuktighet, nedbør, vind og snø. Når det ikke er regn øker som kjent faren for skogbrann. Om det i tillegg er vind øker faren enda mer.

– Dette gir beredskapsmyndighetene, blant andre brannvesen og kommuner, et mer presist og solid varsel å forholde seg til, uttaler Mjelstad.

I et stadig varmere klima vil skogbrannfaren være økende også i Norge. 

Ifølge statsmeteorologen vi landet oppleve tørre og varme somre oftere enn før. I tillegg ventes nedbør å komme mer konsentrert når den først kommer. I stedet for værfronter med sammenhengende nedbør venter vi mer nedbør i form av styrtregn, med de utfordringene det fører med seg.

– Noen steder vil få problemer med for mye overvann, mens andre steder vil forbli tørre og ha stor skogbrannfare, sier Mjelstad.

Håndtering av skogbranner er et kommunalt ansvar, men Staten har flere ordninger for å bistå kommuner som rammes av skogbranner. 

– Staten setter inn skogbrannhelikopter ved behov. Sammen med skogbrannhelikopter får den lokale brannsjefen obligatorisk lederstøtte fra skogbranneksperter. Sivilforsvaret bistår også med mannskaper og utstyr ved mange skogbranner, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.        

Sist oppdatert: 29.06.2021
Publisert: 29.06.2021