Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Frykter økning i nattmatbranner

Over 300.000 studenter ved universiteter og høyskoler starter i disse dager på studiene sine. Pandemien har resultert i rekordmange studenter. Mange flytter i egen bolig for første gang, enten alene eller i kollektiv, men få er vant til å tenke på egen brannsikkerhet.

– Med flere studenter øker trykket i boligmarkedet, og trolig vil altfor mange ta til takke med boforhold hvor brannsikkerheten ikke er ivaretatt på en god måte. Som leietaker bør du se til at det er røykvarslere som virker der du bor. Det er huseiers ansvar at fungerende røykvarsler er installert og at godkjent slokkeutstyr er tilgjengelig. Test gjerne røykvarslerne allerede på visning. Den skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør  i Norsk brannvernforening.

Det er lovpålagt og huseiers ansvar at alle boliger skal ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje samt godkjent slokkeutstyr. Leietaker har ansvaret for test og vedlikehold av røykvarslere.

Mangler røykvarsler og slokkeutstyr
Tidligere undersøkelser* i regi av Brannvernforeningen og Tryg har vist at opptil 10.000 studenter mangler røykvarsler i boligen sin, og at en av fem bor i bolig uten slukkeutstyr, eller de vet ikke hvor det er. En av fire har kun en rømningsvei eller de vet ikke om flere. 

– Vi frykter at mange studenter tilbys utleieboliger som ikke er godkjent. Det kan være kjellere eller loft som er bygget om, og med manglende eller for dårlige rømningsveier. Det kan være rømningsveier som er blokkert og brukes som lagringsplass, noe som er svært uheldig når det står om sekunder og man må komme seg ut i full fart i mørket, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Komfyren er en brannversting 
I fjor omkom 45 personer i brann, og hittil i år er 28 omkommet. Nesten halvparten av brannvesenets utrykninger skyldes matlaging på komfyr, viser tall fra DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Oslo er fylket med flest komfyrbranntilløp, foran Viken og Vestland. 

– Brannvesenet rykker ofte ut til nattmatbranner og svidde pizzaer. Med rekordmange studenter frykter vi en økning i antall slike nattmatbranner i høst.  Slike branntilløp ender heldigvis som regel godt, ofte takket være en røykvarsler som slår ut. Å lage nattmat i beruset tilstand er en dårlig idé. Kjøp heller nattmat på veien hjem, det er langt tryggere, sier Brandeggen.

*Undersøkelsen avdekket studenters forhold til brannsikkerhet. Den hadde nær 5000 respondenter og ble avsluttet i 2014.

Sist oppdatert: 08.09.2021
Publisert: 06.09.2021