Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Ikke glem beskyttelsesbrillene på nyttårsaften

Nyttårsfeiringen forbindes ofte med fyrverkeri, men ikke alle er like flinke til å beskytte seg. Norsk brannvernforening anbefaler at alle som skal håndtere og se fyrverkeri bruker beskyttelsesbriller på nyttårsaften.

Bruk beskyttelsesbriller under opptenning av fyrverkeri. Foto: Norsk brannvernforening

I 2008 ble forbudet mot pinneraketter innført i Norge, noe som har ført til at antallet skader som følge av fyrverkeri har gått betydelig ned. Likevel er det årlig 15 personer i snitt som får øyeskader grunnet fyrverkeri. Av de 10 som ble skadet ved inngangen til 2021, var tre av ti alvorlig skadet, og de øvrige 7 var moderat alvorlige (kilde: Haukeland Universitetssykehus). Felles for de som har pådratt seg øyeskader ved bruk av fyrverkeri de siste årene er at ingen har brukt beskyttelsesbriller.

- Vi har i en årrekke oppfordret publikum til å bruke beskyttelsesbriller ved oppskyting av fyrverkeri nyttårsaften. At noen likevel velger å gamble med synet sitt er vanskelig å forstå, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Siden 2010 har antall øyeskader som følge av fyrverkeri ved feiring av nyttår holdt seg nokså stabilt. De siste 16 årene har til sammen 250 personer fått skader som følge av fyrverkeri. Over 100 av disse tilfellene har vært karakterisert som alvorlige øyeskader. (kilde: Haukeland Universitetssykehus). 

- Fyrverkeri er eksplosiver og må behandles med omhu. Den som skyter opp fyrverkeriet bør lese bruksanvisningen, sjekke sikkerhetsavstander og plassere fyrverkeriet på et stabilt underlag. Den som skal avfyre fyrverkeriet må være skikket (edru) og vi anbefaler å bruke tennstav og beskyttelsesbriller. Vær tydelig ovenfor de som skal se på fyrverkeriet at det er finest på avstand og at sikkerhetsavstanden blir overholdt. De som ser på bør holde god avstand og ha beskyttelsesbrillene på, sier Søtorp. Følger man disse reglene sikrer man en trygg inngang på det nye året.

- Ellers ønsker jeg å minne om aldersgrensen på 18 år for kjøp og bruk av fyrverkeri. Kategori 1 produkter, som små stjerneskudd, har 12-årsgrense, sier Søtorp. Han ber også alle som skal skyte opp fyrverkeri om å lese bruksanvisningen nøye.

Trygg bruk av fyrverkeri er tema i Norsk brannvernforening sin nasjonale kampanje #jegvilse. Kampanjen varer fra 27. til 31. desember, og årets hovedfokus er bruk av beskyttelsesbriller i forbindelse med oppskyting av fyrverkeri.

Regler for kjøp og bruk
Det er kun lov å selge fyrverkeri i perioden 27.-31. desember.

Det er forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom kl. 1800 og 0200. Utenom denne tiden må man alltid ha tillatelse fra politiet og lokalt brannvesen. Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri.

Sist oppdatert: 27.12.2021
Publisert: 27.12.2021