Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Økt skogbrannberedskap

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) øker beredskapen med skogbrannhelikopter fra fredag til mandag. Tørt terreng øker brannfaren. Det opplyser DSB.

DSB tilkaller ekstra skogbrannberedskap til helgen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto

– Det er flere faktorer som spiller inn, men det viktigste er at det har vært mindre nedbør østafjells enn vanlig. I helgen er det varslet sol, og da trekker folk ut. Siden det er såpass tørt, øker faren for gress og lyngbrann, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.

DSB forteller at det hittil i år er registrert 140 branner i inn- og utmark. Ved to anledninger har brannhelikopteret blitt tilkalt.

– Vi har sett at det har vært stort potensial for brann allerede, og derfor setter vi inn ekstra styrker selv før beredskapsperioden, sier han.

Statens skogbrannhelikopter er i beredskap fra 15. april til 15. august og er normalt plassert på Sandefjord lufthavn Torp i denne perioden. I perioder med stor skogbrannfare og skogbrannaktivitet setter imidlertid DSB flere helikoptre i beredskap om det er behov for dette.

Ly oppfordrer alle som skal ut i naturen i helgen, og som planlegger å tenne bål, om å gjøre vurderinger av terrenget de er i.

– Det er jo lov å tenne bål nå, men vi vil minne om aktsomhet og ikke åpne ild når det er såpass tørt, sier han.

Brannhelikopteret skal være i området Kjeller i Viken, og ny vurdering gjøres mandag 28. mars, opplyser direktoratet.

Det er Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) som koordinerer bruken av skogbrannhelikopter.