Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Brannsmart ferietid

På camping- og båtferie bor du ofte i trange rom, omringet av lettantennelige materialer. Derfor er det lurt å være ekstra brannsmart med åpen flamme, drivstoff og elektriske apparater.

Fem lifehacks for en #brannsmart ferie (PDF)

#1 Røykvarsler

Uten røykvarsler blir du ikke varslet om brann. Har du campingvogn, bobil eller båt som du sover i? Ha alltid en røykvarsler i taket. Sjekk at den fungerer før du starter ferien, og ha alltid ekstra batterier for hånden.

Fremgangsmåte: Er røykvarsler montert i taket? Nei? Monter røykvarsler i taket. Hold knappen inne. Piper det? Da fungerer røykvarsleren. Piker det ikke? Skift batteri.

#2 Elektrisk anlegg

Elektrisk anlegg og utstyr i campingvogner, bobiler og båter skal være installert i tråd med regelverket. SJekk at ting fungerer greit før ferien, hvert år.

Fremgangsmåte: Skal du på ferie med campingvogn, bobil eller båt? Få gjerne en fagperson til å utføre kontroll av det elektriske anlegget.

#3 Levende lys i båt

Å tenne levende lys er koselig, men ikke særlig brannsmart å gjøre i båt. Den minste bølge kan velte lyset, og føre til båtbrann. Vær svært forsiktig. 

Fremgangsmåte: Koser du deg i båten og får lyst til å tenne lys? Tenn elektriske lys i stedet. Mye tryggere, og nesten like koselig! 

#4 Drivstoff

Drivstoff på avveie kan være snarveien til båtbrann. Det er svært brennbart, og kan ta fyr på et blunk. Vær oppmerksom på alle lekkasjer og søl, og sørg for at det ikke blir brann av det.

Fremgangsmåte: Skal du fylle drivstoff på båten? Sjekk at du ikke sølte noe. Sølte du likevel? Tørk det opp, luft godt, og vent en stund med å bruke motor, lighter og fyrstikker.

#5 Brannskader

Brannskader er ingen lek, og skal behandles raskt og brannsmart. Derfor bør du lære deg denne viktige regelen som minimerer skaden, om uhellet skulle være ute.

Fremgangsmåte: Har du eller noen andre fått en brannskade? Bruk 20/20-regelen. Kjøl det skadede området med (omtrent) 20 graders vann i 20 minutter. Ved større skader, ring 113.

Om kampanjen

Hvert år har Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring egne informasjonskampanjer for hyttefolket og studenter. I 2021 ble kampanjen #Brannsmart lansert, med flyers og filmer som presenterer smarte brannverntips for hyttelivet, studentlivet, friluftslivet, ferie og bruk av gass.