Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Brannsmart friluftsliv

Når du er ute i naturen er det en god leveregel å etterlate den i samme stand som da du kom. Vær brannsmart, også mens du ferdes i skog og mark. 

Fem lifehacks for et #brannsmart friluftsliv (PDF)

#1 Bål

Koselige bål blir lett til skogbrann i de tørre vår- og sommermånedene. Respekter bålforbudet mellom 15. april og 15. september, og tenn kun bål på forsvarlige steder.

Fremgangsmåte: Lyst til å tenne bål mellom 15. april og 15. september? Finn en etablert plass godkjent for bålbrenning i sommersesongen, eller la være. 

Lyst til å tenne bål mellom 16. september og 14. april? Flott. Tenn bålet et stykke unna brennbar vegetasjon, men gjerne i nærheten av vann. Husk å slokke godt med vann før du drar. 

#2 Engangsgrill

Om du først skal bruke engangsgrill, så husk å bruke den forsvarlig.

Fremgangsmåte: Skal du grille? Plasser engangsgrillen på brannsikkert underlag, ikke på tørt gress eller lyng. Ferdig med å grille? Dynk grillen med vann, og la den avkjøles. Kast den i en avfallsbeholder godkjent for engangsgriller.

#3 Overnatting ute

Å overnatte ute i naturen er flott, så lenge all form for åpen ild tennes forsvarlig.

Fremgangsmåte: Klar for en natt utendørs? Ta hensyn til vind, og plasser bål/grill i god avstand fra telt og hengekøyer. Slokk godt med vann før du legger deg.

#4 Brannskader

Brannskader er ingen lek, og skal behandles raskt og brannsmart. Derfør bør du lære deg denne viktige regelen som minimerer skaden, om uhellet skulle være ute.

Fremgangsmåte: Har du eller noen andre fått en brannskade? Bruk 20/20-regelen. Kjøl det skadede området med (omtrent) 20 graders vann i 20 minutter. Ved større skader, ring 113. 

#5 Bonus-lifehack for skikkelige folk

Vær et kvalitetsmenneske, og forlat naturen slik den var da du kom. Dette har ikke så mye med brann å gjøre, men er verdt å nevne likevel.

Fremgangsmåte: Er du i ferd med å etterlate deg glass eller annet søppel i skog og mark? Plukk det opp, klapp deg selv på ryggen, og reis hjem med god samvittighet.

Om kampanjen

Hvert år har Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring egne informasjonskampanjer for hyttefolket og studenter. I 2021 ble kampanjen #Brannsmart lansert, med flyers og filmer som presenterer smarte brannverntips for hyttelivet, studentlivet, friluftslivet, ferie og bruk av gass.