Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Brannsmart hytteliv

Årlig brenner det i mer enn 750 hytter i Norge. Mange av hyttene ligger utenfor allfarvei, og det tar lang tid for brannvesenet å komme frem. Derfor er det lurt å være ekstra brannsmart på hytta. Vi har samlet fem brannverntips for deg som ferierer på hytta.

Fem lifehacks for et #brannsmart hytteliv (PDF)

#1 Røykvarsler

Røykvarsler med flatt batteri varsler ikke om brann. Sjekk røykvarsleren hver gang du kommer på hytta, og ha alltid ekstra batterier i reserve.

Fremgangsmåte: Hold knappen inne. Piper det? Da fungerer røykvarsleren. Piper det ikke? Skift batteri.

#2 Slokkeutstyr

Det er vanskelig å slokke brann med slokkeutstyr du ikke finner. Ha det lett tilgjengelig!

Fremgangsmåte: Er slokkeutstyret ditt plassert i boden, eller et annet sted som er vanskelig å komme til? Flytt det til gangen, kjøkkenet eller et annet lett tilgjengelig sted. Lett å finne, lett å bruke.

#3 Levende lys

Levende lys kan fort bli starten på hyttebrann. Slokk dem hver gang du forlater rommet, og styr unna brannfarlig pynt. 

Fremgangsmåte: Blås på lyset til flammen slokkes, eller bytt til LED-lys. Dette får du til.

#4 Ovn

Å tørke klær på ovnen er en meget dum idé. Bruk vanlig tørkestativ. Det tar kanskje litt lenger tid, men er mye tryggere.

Fremgangsmåte: Er klærne våte etter turen? Heng dem på tørkestativet. Har du ikke tørkestativ? Heng klærne på stoler eller andre møbler, i trygg avstand fra ildstedet.

#5 Gass

Gass er greit, så lenge den lagres forsvarlig. Ikke plasser gassflasker på loft eller i kjeller. Slå av gassen etter bruk, hver gang.

Fremgangsmåte: Har du nettopp brukt gass? Steng ventilen. Står reserve-gassflasken i kjelleren eller på loftet? Flytt den til bakkeplan, og plasser den et sted med god lufting. 

Om kampanjen

Hvert år har Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring egne informasjonskampanjer for hyttefolket og studenter. I 2021 ble kampanjen #Brannsmart lansert, med flyers og filmer som presenterer smarte brannverntips for hyttelivet, studentlivet, friluftslivet, ferie og bruk av gass.