Til hovedinnhold arrow-down arrow-right arrow-right-external arrow-up bs check circle close linkedin plus search twitter

Brannsmart studentliv

Studietiden er et nytt kapittel, som gjerne innebærer å flytte hjemmefra for første gang. Vi har samlet fem brannverntips for deg som er student.

Fem lifehacks for et #brannsmart studentliv (PDF)

#1 Røykvarsler

En feilplassert røykvarsler uten batteri er bare en meningsløs plastdings. Sjekk at den fungerer, og høres godt i hele boligen. Ha minst én i hver etasje.

Fremgangsmåte: Ligger røykvarsleren i skuffen? Ja? Ganske teit. Monter den i taket i stedet. Hold knappen inne. Piper det? Da fungerer røykvarsleren. Piper det ikke? Skift batteri.

#2 Rømningsvei

En utgang blokkert av esker og annet pikkpakk er ikke en rømningsvei, men en blindvei. Sørg for å ha frie rømningsveier der du bor.

Fremgangsmåte: Står det ting plassert i rømningsveien? Fjern dem. Da kommer du deg ut hvis det brenner.

#3 Nattmat

Å steke nattmat når du kommer brisen hjem fra byen er alltid en dårlig idé. Kjøp ferdigmat i stedet. Diggere og tryggere. 

Fremgangsmåte: Er du litt brisen, men også litt giret på mat? Ikke lag mat på komfyren. Kjøp heller ferdigmat på veien hjem.

#4 Slokkeutstyr

Du kan ikke slokke brann med slokkeutstyr du ikke finner. Ha det lett tilgjengelig.

Fremgangsmåte: Er slokkeutstyret i studentkollektivet plassert i boden, eller et annet sted som er vanskelig å komme til? Flytt det til gangen, eller et annet lett tilgjengelig sted. Lett å finne, lett å bruke.

#5 Skjøteledning

Skjøteledning er praktisk, men ikke ment som en permanent løsning. Trikset er å bruke den riktig, og ikke lage ledningssalat.

Fremgangsmåte: Skal du bruke skjøteledning? Finn en skjøteledning uten skader som er dimensjonert for det du skal bruke den til, og sett den i kontakten. Ferdig med å bruke den? Trekk den ut av kontakten igjen.

Om kampanjen

Hvert år har Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring egne informasjonskampanjer for hyttefolket og studenter. I 2021 ble kampanjen #Brannsmart lansert, med flyers og filmer som presenterer smarte brannverntips for hyttelivet, studentlivet, friluftslivet, ferie og bruk av gass.