Om pyrotekniske kurs

Kurs i handel med fyrverkeri

Etter eksplosivforskriften er virksomheter som driver handel med publikumstilgjengelig fyrverkeri pålagt å utpeke en kompetent person, og ved behov stedfortredere, som skal påse at håndteringen foregår teknisk riktig og på lovlig måte. Særskilt utpekt person og dennes stedfortreder skal kunne dokumentere tilfredsstillende kunnskaper om de fyrverkeriartiklene som selges. Denne kunnskapen skal erverves gjennom kurs i handel med fyrverkeri. Etter gjennomført kurs og bestått eksamen utstedes et sertifikat. Sertifikatet har en gyldighet på fem (5) år.

Innehavere med sertifikat som utløper 31.12.2017 må gjennomføre et resertifiseringskurs innen 7.12 2018 for å ha et gyldig sertifikat til romjulssalget 2018. Dette kan gjennomføres som klasseromskurs eller e-kurs.

De som har sertifikat som utløp 31.12.2016 kan gjennomføre resertifisering som e-læringskurs innen 1. mai 2018. Etter denne dato må nytt klasseromskurs gjennomføres.

Sertifikat med utløp 31.12.2015 må gjennomføre nytt klasseromskurs.

Til kurskalender

Kurs i import av pyroteknisk vare

For å kunne importere fyrverkeri kategori 2, 3, 4 og scenepyrotekniske artikler T1 og T2 kreves en importtillatelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. For å få tillatelse må en oppfylle følgende:

• Være foretak på eksplosivområdet
  • Søker eller person utpekt av søker skal være 20 år og kunne dokumentere inngående kjennskap til de varene som ønskes innført.
  • Må ha gjennomført brannvernforeningens kurs for importører og bestått eksamen. Kurset er gjennomgang av kravene for å bli importør.
  • Ha et system for mottakskontroll av de importerte artiklene.
  • System for destruksjon av blindgjengere og andre artikler som kommer i retur.
  • Ha et godkjent lagerlokale for fyrverkeri.
  • Importører av publikumstilgjengelig fyrverkeri skal i tillegg være sertifisert forhandler av publikumstilgjengelig fyrverkeri.

Kurs i scenepyroteknikk

Enhver som håndterer ekplosiv vare skal være skikket, ha tilstrekkelige kvalifikasjoner og blant annet ha opplæring om gjeldende sikkerhetsinstrukser for å imøtekomme kravet til sikker håndtering. Person som håndterer fyrverkeri skal være over 18 år og kursdeltakeren må være fylt 18 år ved kursstart. Kurset arrangeres over tre dager med teori, praktisk gjennomføring og avsluttende eksamen. Kurset inneholder en slokkeøvelse. Etter gjennomført kurs og bestått eksamen utstedes sertifikat. Sertifikatet har en gyldighet på fem (5) år.

Kurs for profesjonelle pyroteknikere kategori 4

Enhver som håndterer eksplosiv vare skal være skikket, ha tilstrekkelige kvalifikasjoner og blant annet ha opplæring om gjeldende sikkerhetsinstrukser for å imøtekomme kravet til sikker håndtering. Personen som håndterer fyrverkeri skal være over 18 år. Kurs i bruk av fyrverkeri kategori 4 omfatter alle artikler til bruk på festivaler eller større markeringer. Kurset er aktuelt for profesjonelle brukere, personer som må kunne dokumentere relevant erfaring. Kurset arrangeres over tre dager og avsluttes med en eksamen. For å få utstedt sertifikat må deltakeren gjennomføre kurs og bestå eksamen, samt delta på 10 fyrverkeriarrangementer etter nærmere krav. Det er en fordel å ha deltatt på 2-4 av disse arrangementene før kursstart. Sertifikatet har en gyldighet på fem (5) år.

Pyroteknisk kurs for brannvesen

Gjennom dette kurset ønsker Norsk brannvernforening å gi kursdeltakerne kunnskap om det pyrotekniske regelverket og om oppbygning og bruk av profesjonellt fyrverkeriet; scenefyrverkeri og kategori 4 fyrverkeri. Kurset går grundig inn på hvilke tiltak som gjøres for å gjennomføre trygge arrangementer. Gjennom video- og bildemateriale vil vi vise hva profesjonelt fyrverkeri er. Kurset vil og gjennomgå hva søknader om scenepyrotekniske- og kategori 4 arrangementer bør inneholde.

Til kurskalender

E-læringskurs for salgspersonell hos fyrverkeriforhandler

Alle som skal selge fyrverkeri kan gjennomføre et gratis e-læringskurs for salgspersonell. E-læringskurset gir en grunnleggende opplæring for salg av fyrverkeri, og gode råd for veiledning av kunder.

E-læringskurs resertifisering fyrverkeri forhandler

Innehavere med sertifikat som utløper 31.12.2017 må gjennomføre et resertifiseringskurs i løpet av 2018, enten som e-kurs eller ordinært klasseromkurs.

Til e-læringskurs